Sund Vikingbus kører år efter år

Udfordring

Ledelse og tillidsrepræsentanter ønskede at påvirke den usunde livsstil, som man desværre ser i Busbranchen, som følge af arbejdsforhold og kultur.

Proces

Årlige sundhedstjek med forskelligt tema bidrager til at skabe en kultur om at passe på passagererne og på hinanden. Sundhedstjek – ligesom at gå til tandlægen.

Resultat

Et sundere Vikingbus, hvor det lave sygefravær fastholdes, nye kost- og motionsvaner skabes samt fællesskabet styrkes gennem glæde og sjov sundhed

Tilfredshedsscore: 4,7 ud af 5 mulige.

Chaufføren og Sundheden

En svær gruppe

Chauffører kan være en svær gruppe at involvere og begejstre i et sundhedsprojekt. 

”Der er en meget individuel kultur blandt chaufførerne i den kollektive trafik. Chauffører har uregelmæssige arbejdstider, arbejder meget af tiden alene og ofte på skiftende arbejdspladser. Hver mand får hurtigt nok i sig selv. Derfor var det vigtigt, at det sundhedsprojekt, vi satte i gang, havde en gennemslagskraft” forklarer John Vestergaard, Direktør hos Vikingbus.

Sundhed er kulturen på arbejdspladsen. Og det er den kultur, vi har forsøgt at skabe med det her projekt, hvor der bliver fulgt op på meget professionel vis udefra. Bare ved at sætte så meget fokus på det, som vi har, tror jeg, at vi gør en forskel. Medarbejderne bliver mere opmærksomme på, hvad de selv og deres kolleger spiser, og lidt positiv mobning og drillerier kan måske hjælpe folk til at spise sundere.

John Vestergaard, Direktør, Vikingbus

 

Se din chauffør 

Chaufførerne var modeller på plakater i 250 busser, da vi arbejdede med synlighed i Lokalbus, det nuværende Vikingbus.

Strategisk initiativ

Lokalbus’ næsten 300 medarbejdere, nu en del af Vikingbus fik alle tilbudt at få lavet et sundhedstjek hos CardioLabs Mobile Klinik. Det foregik på arbejdspladsen. I samarbejde med Lokalbus lavdede CardioLab Facebooksider, nyhedsbreve, instruktionsvideoer, opslag til busserne og meget andet materiale. Det har øget fokus på sundhed hos Lokalbus.

Ultralydsscaningen er en stor fordel ved projektet. En almindelig lægeundersøgelse hos praktiserende læge omfatter ikke en scanning. Jeg tror, det er stærkt motiverende til at ændre livsstil, hvis man med egne øjne kan se, at der er forkalkninger i ens årer.”

Connie Kisselhegn, tillidsrepræsentant Lokalbus

Vi kan få chaufføren op at stå

Opstartsmøde med vidensdeling, historiefortælling og mange grin

Simpelt, håndholdt og direkte på facebook

Repræsentant for arbejdsmiljø viser vejen

Resultater år 1

Det gør en forskel for den enkelte og virksomheden

Ca en tredjedel valgte at deltage at deltage. Det var højere end ledelsens forventninger. Efter tre måneder havde rigtig mange deltagere lavet små og stor ændringer i livsstil.

 • 67% havde ændret kostvaner og spiser sundere 
 • 50% motionerer mere 
 • 27% havde tabt sig 
 • 30% af rygerne ryger mindre 
 • 2 personer var helt stoppet med at ryge 
 • 3 personer, som ikke deltager i Sund Lokalbus, var blevet inspireret til at stoppe med at ryge

– Det betyder meget for mig at Lokalbus tilbyder sundhedstjek. Min arbejdsgive, John Vestergaard passer på sine medarbejder og det giver et billede udadtil om at medarbejdere har det godt. Jeg er lykkelig for, at han ville ofre de penge på os medarbejdere. 

 

Bente Ringling, Buschauffør Lokalbus

Sund Lokalbus kom sikkert til destinationen

Succeskriterier opnået

 • Screene og håndterer en hel del chauffører med højt blodtryk, højt kolesterol, sukkersyge og/eller overvægt
 • Fastholde lavt sygefravær
 • Igangsætte livsstilsændringer
 • Styrker fællesskabe
 • At de, der behøver, kommer til egen læge – 73% kom afsted!
 • Tilfredshedsscore på 4,7 ud af 5 mulige

Rapportering til certificering
CardioLabs virksomhedsrapport med vurdering af virksomhedens risikoprofil er baseret på medarbejdernes anonymiserede sundhedsdata. Rapporten er selvfølgelig tilrettet, så den kan bruges direkte som dokumentation til arbejdsmiljøcertificering. 

 

Den nye fødselsdagskage

Sund Lokalbus kører fortsat

Årlige sundhedstjek hos Lokalbus bidrager til at skabe et fokus og en kultur om at passe på hinanden, at være sunde og at komme til læge, hvis det er nødvendigt. Det bliver normen at få lavet et sundhedstjek – ligesom at gå til tandlægen.

Kliniske målinger er grundelementer i en kontinuerlig opfølgning på forebyggelse af  livsstils- og hjertekarsygdomme, og så sikrer de samtidig kvantitative målepunkter for den enkelte og for virksomheden. 

Sundhedstjekkene varierer over årene. Målet er med tiden at komme 360 grader rundt om det enkelte menneske. Hvis det skal have nyhedens interesse hele tiden, er det jo ingen nyhed!

Udsvingene i fokus medfører, at der er nok tid til forandring, at forandring bliver til vane, og at de som faldt af undervejs kan hoppe på igen senere.

Vi skulle bruge noget, der ikke bare var 50% rabat på et fitness abonnement eller et aftenmøde om sundhed. Buschauffører har meget forskellige arbejdstider, så det var vigtigt, at dem, vi skulle samarbejde med, kunne engagere hele virksomheden og følge op. CardioLab forstod udfordringen.”

Connie Kisselhegn, tillidsrepræsentant

Nyheder deles

Facebookgruppe bliver et mødested for Sund Lokalbus

Andre cases

Når mænd bliver sunde sammen

Royal Unibrew

Sundhedsdag hos

Anlægsgartner Gottlieb

Specialarbejdere bliver sunde

Høje Tåstrup Kommune

Få vores gode råd til et godt og langt liv.
Guide til en sundere hverdag