Forebyggelse

Læs om hvad du selv kan gøre for at forbedre din livsstil og din sundhed.

Forebyg

Små skridt kan gøre det

Klik på rækken af symboler ovenfor og find mere om forebyggelse. 80% af blodpropper kan forebygges, så bare start!

Kan man forebygge blodpropper?

CardioLab handler om forebyggelse og risikoafdækning. En undersøgelse hos CardioLab er et godt udgangspunkt, hvis du vil holde dig sund i hverdagen. Du får klar besked, når det gælder livsstil og åreforkalkning. Viser det sig, at du har åreforkalkning, er det et signal om, at du bør ændre din livsstil og gøre en ekstra indsats for at leve sundere. Du kan selv gøre noget!

Kan det betale sig?

Det er der ingen tvivl om. Åreforkalkning kan bremses, hvis du spiser sund kost, får motion og lægger tobakken på hylden. Er dette ikke tilstrækkeligt, så kan du også standse udviklingen med medicin.

Og hvorfor forebygge?

Det er den bedste måde at forebygge blodpropper på. 80% af alle blodpropper kan undgås ifølge American Heart Association – hvis man sætter ind med den rigtige forebyggelse i tide. CardioLab er specialiseret i at diagnosticere åreforkalkning. Vi vurderer risikoen for blodpropper som følge af åreforkalkning og giver individuelle anbefalinger om livsstil og medicinering baseret på speciallægens vurdering.

Til toppen

Blodtryk

Hvad er forhøjet blodtryk?

Dit hjerte pumper blod ud i dine pulsårer. Blodtrykket er trykket i dine pulsårer og viser, hvor hårdt dit hjerte arbejder. Vær opmærksom på, at du oftest ikke kan mærke om blodtrykket er for højt.

Forhøjet blodtryk er en af de væsentligste årsager til hjerte-kar sygdomme. Højt blodtryk belaster karvæggen og kan rive belægninger fra karvæggen med, som sætter sig som blodpropper.

Udbredt åreforkalkning beskadiger pulsårevæggene, så de mister deres elasticitet. Det gør, at hjertet skal pumpe mod en højere modstand, og hjertet bliver belastet. Derfor stiger blodtrykket.

Dit blodtryk bør være under 135/85 mmHg.  Har du diabetes, nyresygdom eller hjerte-kar sygdom, bør det være under 130/80 mmHg.

Hvordan kan du sænke blodtrykket?

Der er ingen lette veje, men få trykket ned  – det giver alt for store skader.

 • Skab rutiner for måling af dit blodtryk derhjemme.
 • Undgå stress
 • Forhøjet blodtryk er arveligt, hvordan ser det ud i din familien?
 • Tab dig, så dyrk motion og spis mindre fedt
 • Spar på saltet, helst bare en teske om dagen.
 • Skær ned på alkoholforbruget
 • Stop rygning

Og forresten… spiser du mange lakridser? Prøv at stoppe og se effekten.

Til toppen

Kolestorol

Hvad fortæller kolesteroltallet?

Dit kolesteroltal angiver, hvor mange fedtstoffer, du har i blodet.

Kolesterol fra LDL kaldes det “lede” kolesterol. Det sætter sig i karvæggen og er årsag til forkalkning i blodkarrene.  Dit LDL skal helst være så lavt som muligt. Hvis du er rask, så anbefaler Sundhedsstyrelsen et LDL niveau under 3.0 mmol/l.

Men, hvis du har åreforkalkning eller lider af sukkersyge, så bør niveauet af LDL komme ned under 1,8 mmol/l.

HDL kaldes det “herlige” eller det “gode” kolesterol, fordi det fjerner det lede kolesterol. Dit HDL skal helst være højt, gerne over 1 mmol/l for mænd og 1,2 mmol/l for kvinder.

Det grusomme triglycerid er en anden slags fedtstof i blodet. Forhøjede triglycerider hænger ofte sammen med overvægt, alkohol og sukkersyge og øger risikoen for hjerteanfald og åreforkalkning.

Hvad kan du selv gøre?

Hvad selve kolesteroltallet ligger på , fortæller ikke nødvendigvis noget om dine årers tilstand og dermed åreforkalkning. Nogle mennesker kan overraskende nok tåle et højt LDL uden at få åreforkalkning, mens andre er nødt til at leve ekstra sundt og måske også tage medicin herfor. Man kan derfor ikke sige, hvorvidt et kolesteroltal er passende eller for højt, før der er lavet en ultralydskanning af halspulsårerne.

Kan du sænke dit LDL-kolesterol, så falder risikoen for at få hjertekarsygdom i gennemsnit med 20–25% for hvert 1 mmol/l, i følge Europæisk Kardiologisk Selskab. Det kan være ved kost, motion og evt. medicin. Det er helt individuelt.

Til toppen

Triglycerider

Hvad er triglycerider?

Triglycerider er fedtstoffer i blodet. Størstedelen stammer fra den mad, vi spiser. Er niveauet af triglycerider for højt, øges risikoen for åreforkalkning. Forhøjet triglycerid hænger ofte sammen med overvægt, sukkersyge og/eller et for stort alkoholforbrug. Har du forhøjede triglycerider, bør du begrænse indtagelsen af fedt, sukker og alkohol. 

Anbefalingen er at triglyceriderne bør være under 5 mmol/l og hvis du er fastende, så under 2 mmol/l.

Hvordan sænker jeg triglyceriderne?

 • Dyrk motion – få vægten ned.
 • Spis 100 gram fed fisk, som laks eller makrel, om dagen .
 • Spis nødder, frø og mandler.
 •  Spar på frugten – frugtsukker øger triglyceriderne. Spis grønt i stedet.
 • Mindsk sodavand, slik, kager, hvidt brød, ris og pasta, der omdannes hurtigt til sukker.
 • Begræns dit alkoholindtag
 • Begræns indtagelse af fedt fra dyr og brug olie i stedet. Valget af fedt er ikke lige fedt. 

Visse typer af medicin kan øge triglyceriderne, f.eks. p-piller, vanddrivende medicin, betablokkere og visse hormoner, samt antihormoner. Tal med din læge om alternativer.

Til toppen

Kost

Spis med hjertet

Sundhed starter indefra og handler i høj grad om at leve sundt og godt hver dag. Skal den sunde linie holde i det lange løb, så er det vigtigt at have lysten med. Uden glæde går det faktisk sjældent. Det skal både være sjovt og givende at leve sundt.

– find det rigtige “fede” fedt

– sæt tænderne i flere fibre

Hvilke værktøjer har du i din madkasse? Kosten kan gøre meget for din sundhed.  Du kan fx sænke op 15% af dit lede kolesterol ved at ændre på dine kostvaner. Det afhænger selvfølgelig af, hvor du starter. Det ér muligt at bremse udviklingen af åreforkalkning.

Fedt, det ér ikke lige fedt

Fedt er fint. Der er mange gode steder at finde det umættede fedt.

 1. Olivenolie
 2. Rapsolie
 3. Mayonnaise (fuldfed, lavet på olie)
 4. Hasselnødder
 5. Mandler
 6. Cashewnødder
 7. Peanutbutter
 8. Avocado
 9. Hellefisk
 10. Marineret sild

Braiserer, ovnstege eller kog – pandesteg i rapsolie (med en lille smule smør for smagen) eller lyn-steg på tør pande. Undgå opbagte sovse på smør eller fløde – brug bouillon og jævn evt. med maizena. Det er bare få af mange muligheder. En god snak om kosten er en fast del af undersøgelsen hos CardioLab. Hvad har du lyst til at sætte tænderne i?

Til toppen

Motion

Kan motion give blodpropper – eller forhindre dem?

Motion er sundt for alle, lad det være sagt. Især når det gælder forebyggelse af hjerte-kar sygdomme og diabetes, er motion en væsentlig faktor. Langt sværere er det for de fleste at finde motivationen og lysten i hverdagen og nå deres mål.

Hvorfor er motion så godt for hjertekarsystemet?

Mængden af fedt i blodet falder, når du dyrker motion. Triglycerider er fedtstoffer, der virker som energidepot til musklerne, men det kan sætte sig fast i karvæggen. Træn dem væk. Træning hjælper til at holde karvæggen fin og glat, så fedtstofferne ikke så let kan sætte sig fast.

Motionerer du jævnligt, bliver dine blodpladers evne til at klumpe sammen mindre, hvorfor der opstår færre blodpropper. Når du dyrker motion regelmæssigt, falder dit blodtryk. Hver gang blodtrykket falder med 10 mmHg, mindskes risikoen for en blodprop i hjernen med 40%. Motion får også hvilepulsen til at falde, så hjertet skånes.

Til toppen

Sukkersyge

Opdag sukkersygen tidligt og halver risikoen for blodpropper

Som diabetiker kan du halvere din risiko for at få alvorlige komplikationer. Hvad der skal til? Diabetes skal opdages tidligt, og du skal i behandling. Sukkersygen medfører fire gange så stor risiko for hjerte-kar sygdomme. Det forhøjede blodsukker giver stive og forsnævrede pulsårer. Når pulsårerne forsnævres, nedsættes blodforsyningen til organerne.

 • Derfor anbefaler vi, at du får kontrol over sukkertal, kolesterol og blodtryk. Helt konkret:
 • Blodtrykket bør kommer under 130/80 mmHg
 • Det lede kolesterol LDL bør komme under 1,8 mmol/l
 • Triglyceriderne bør komme under 2,0 mmol/l i fastende tilstand
 • Langtidsblodsukkeret stilstræbes at komme under 42 mmol/mol

Målet for type 2- diabetikere at få sukkersygen til at gå i dvale.

Hvad kan jeg selv gøre?

Du risikerer at få infektioner og følgevirkninger af sukkersygen. Tab dig, hvis du er overvægtig – altså hvis dit BMI er mere end 25.  Så undgår du fedt, der kan sætte sig på dine indre organer med tiden. Dyrk motion dagligt med pulsen oppe; det sænker både vægten og øger det gode kolesterol. Der er meget sukker i alkohol, så begræns mængden.

Og så er det vigtigt at se på rygevanerne. Stop, hvis du kan. Sukkersyge og rygning er nogle af de farligste enkeltfaktorer for åreforkalkning og dermed blodpropper.

Du kan læse meget mere hos diabetesforeningen.

Til toppen

Stress

Stress medfører øget risiko for blodpropper

Danske og svenske undersøgelser har vist, at hårde deadlines fører til seks gange forhøjet risiko for blodprop i hjertet. Folk som angiver, at de ugentligt rammes af stress og høj stressintensitet, har større risiko for at få et dødeligt slagtilfælde. Det er ikke stress i sig selv, som øger risikoen for blodpropper, men derimod stressbetingede sygdomme. Stress kroppens reaktion på en belastning. Det skal håndteres i tide. 

Du kan læse Jespers historie her om hvordan hverdagen kan blive vendt på hovedet – og få et helt nyt indhold.

 

Hvordan håndterer jeg stress?

En del af arbejdet i forhold til stresshåndtering består i at finde frem til de metoder og teknikker, som fungerer bedst for netop dig. Du kan hente inspiration til stresshåndtering hos Stressforeningen.

Vi arbejder sammen:

Stine Abell, Coach

Forløb til private og på arbejdspladsen

Kirsten Behnke, Speciallæge i psykiatri

√ Forebyggelse

√ Udredning

√ Diagnosticering

√ Behandling

Til toppen

Rygning

Kvit halvdelen af blodpropperne sammen med cigaretterne

Dit hjerte kommer på overarbejde, når du ryger. Du får nemlig mindre ilt og mere kulilte. Vil det ikke være dejligt at “gå længere” på literen? Det er den effekt, som mere ilt til hjertet vil give dig.

Rygning er suverænt en af de største risikofaktorer for blodpropper. Rygning ændre blodets evne til at størkne, blodet bliver mere tyktflydende. Derfor opstår der lettere blodpropper. Rygning påvirker også et enzym i karvæggen (NO­-reduktase), som har stor betydning for karvæggens styrke til at forhindre kolesterol i at trænge ind i karvæggen og aflejre sig som åreforkalkning.

Hjælp til rygestop

Du kan få gratis hjælp i din kommune, som skal tilbyde gratis rygestopforløb. STOP linjen kan også være en hjælp. E-kvit giver dig mulighed for at teste, om du er klar til at stoppe. Hvis du er, så tilbyder E-kvit et forløb via deres app.

Til toppen

Arvelighed

Kan jeg arve en blodprop?

Selv om du lever sundt, aldrig har røget og motionerer hyppigt, kan du blive ramt af livstruende blodpropper. Risikoen for blodpropper stiger betragteligt, hvis forældre, søskende eller bedsteforældre er blevet ramt før de er 65 år. Opdager man åreforkalkning og stopper man udviklingen af den, kan en stor del af blodpropper undgås – også selvom man har gået længe med åreforkalkning uden at vide det.

 Hvad kan jeg gøre?

Vær opmærksom på om der i din familie er

 • Blodpropper
 • Forhøjet blodtryk
 • Sukkersyge
 • Forhøjet kolesterol
 • Udposning på hovedpulsåren
 • Bliv undersøgt tidligt og forebyg

Det er aldrig for sent at sætte ind mod åreforkalkning. Er der blodpropper i familien, er det vigtigt at blive undersøgt allerede fra 40-45 års alderen. Har du tegn på åreforkalkning, kan man sætte ind med forebyggende behandling og livsstilsændringer, så du minimerer risikoen for blodpropper betydeligt. 80% af alle blodpropper kan forebygges. Det kræver, at du gør noget.

Til toppen

Få vores gode råd til et godt og langt liv.
Guide til en sundere hverdag