Stort sundhedstjek

Et stort sundhedstjek afdækker udposning på aorta, den store legemspulsåre / hovedpulsåre i maven og er et tilvalg til et normalt sundhedstjek. Ved undersøgelsen ultralydsscannes på maveskindet fra ribbenskanten og ned mod lysken for at se den store hovedpulsåre.

Vi tager blodprøver for dine differentierede kolesteroltal og undersøger ved blodprøverne også din risiko for diabetes. Blodtryk og kliniske målinger indgår sammen med livsstilsvejledning og rådgivning.

Scanning af hovedpulsåren er en forebyggende undersøgelse, der bruges til at vurdere årens tilstand. Jo ældre vi bliver, des mindre elastiske bliver vores blodårer. Tabet af elasticitet sker gradvist over mange år, men hos nogle sker det i en sådan grad, at der dannes en udposning, som i værste fald kan sprænge. Ved at blive undersøgt i tide kan afdækkes om du har gavn af forebyggende behandling eller evt. en forebyggende operation.

 

Stort sundhedstjek

Pris 1.795,-

Sådan foregår det store sundhedstjek

Du bliver undersøgt med ultralyd for udposning af din legemspulsåre i maven, hvor de fleste udposninger dannes. Dette er den normale screeningsprocedure. Ønsker du også at den øvre del af hovedpulsåren undersøgt, skal du vælge en udvidet hjerteundersøgelse.

På vores klinik vil du blive ultralydsscannet uden på maven. Det er helt smertefrit og risikofrit. Der vil blive taget blodprøver ved priktest i fingeren. Ved konsultationen får du svar på både scanning og blodprøver med det samme.

Vi tager udgangspunkt i din livssituation og får en afklarende snak om, hvordan du bedst passer på dig selv.

 

Råd til at forebygge aneurisme

Risikoen ved en udvidet eller udposet hovedpulsåre (aorta) kan forebygges. Det vil indebære en samtale om:

  • Undgå gerne overvægt
  • Stop tobakken, hvis du er ryger
  • Motion er vigtigt, da det vil styrke dit kredsløb og give dig mere elastiske blodårer, når din kondi gradvist bygges op. Pas på med tynge løft, ex. at flytte en masse fliser, da det vil give en blodtryksstigning, som ikke er hensigtsmæssig.
  • Hold øje med dit blodtryk, så det ikke bliver for højt.

 

Rygning

Stress

Kolesterol

Blodtryk

Hvad er aorta?

Aorta er kroppens største pulsåre og dermed det største blodkar, der transporterer iltet blod fra hjertet ud til resten af kroppen. Aorta starter i hjertet og går sig ned gennem brystkassen og maven til benene. Den kaldes også legemspulsåren.

Forestil dig aorta som en slags motorvej for blod. Når hjertet trækker sig sammen og pumper blod ud, strømmer blodet ind i aorta. Aorta deler sig efterhånden i mindre blodkar, der fører blodet ud til forskellige dele af kroppen, såsom muskler, organer og væv.

Aorta spiller en afgørende rolle i at forsyne kroppens celler med den ilt og næringsstoffer, de har brug for, for at fungere ordentligt. På grund af dens betydning er det vigtigt, at aorta og de mindre kar, den forgrener sig til, forbliver sunde og frie for blokeringer eller andre problemer. Skader eller sygdomme i aorta kan have alvorlige konsekvenser for kroppens generelle sundhed.

Hvad er et aortaaneurisme?

Et aortaaneurisme er en udposning på aorta og er en tilstand, hvor karvæggen i pulsåren udvider sig unormalt og danner en slags pose eller udposning.

Aorta er normalt en stærk og elastisk blodåre, men forskellige faktorer kan svække dens væg over tid. Når dette sker, kan aortavæggen begynde at udvide sig som reaktion på det øgede tryk fra blodstrømmen. Denne udvidelse kan resultere i dannelse af en udposning, der kan variere i størrelse og placering langs aorta.

Udposninger på aorta kan opstå i forskellige dele af aorta, herunder i brystområdet (thorakal aorta) eller i maveregionen (abdominal aorta). De kan være asymptomatiske og opdages tilfældigt under medicinske undersøgelser, eller de kan forårsage symptomer, afhængigt af deres størrelse og placering. Alvorlige eller hurtigt voksende udposninger kan udgøre en risiko for at revne eller briste, hvilket kan medføre alvorlige blødninger og livstruende tilstande.

Afhængigt af størrelsen og risikoen for bristning, kan læger overveje forskellige behandlingsmuligheder, herunder medicinsk overvågning, livsstilsændringer, eller i mere alvorlige tilfælde, kirurgi for at reparere eller forstærke aortavæggen og forhindre bristning. Det er vigtigt at arbejde tæt sammen med en læge, hvis der mistænkes eller er diagnosticeret en udposning på aorta, for at sikre passende behandling og opfølgning.

 

Illustration af udposning på aorta, der fører til aneurisme

Hvem bør blive undersøgt?

Arvelighed spiller en betydelig rolle. Har dine forældre eller søskende haft udposning på legemspulsåren / hovedpulsåren, anbefales det derfor, at du bliver undersøgt i 50 års alderen. Alle andre anbefales at blive undersøgt, fra de er fyldt 55 år.

 

Hvad koster CardioLabs sundhedstjek?

Sundhedstjek

En samtale om din livsstil med henblik på optimering. Vi kommer blandt andet omkring dine motionsvaner, din kost, din tobak og dine alkoholvaner.

Vores fokus er din mentale og fysiske sundhed. Frem for alt hvad du har lyst til at gå videre med.

Du får taget blodprøver, hvor vi ser på dine kolesteroltal og langtidssukkertal.

Læs mere…

Pris 995,-

Stort sundhedstjek

Undersøgelser for udposning ved scanning af aorta, blodprøver og kliniske undersøgelser.

Scanning af hovedpulsåren bruges til at vurdere, om der dannes en udposning, som i værste fald kan sprænge. Man kan sjældent mærke en udposning.

Undersøgelsen er en udvidelse af vores sundhedstjek, så der indgår selvfølgelig også blodprøver for diabetes og differentierede kolesteroltal samt livsstilsrådgivning ud fra dine målinger. 

Læs mere…

Pris 1.795,-

Udvidet sundhedstjek

Ved det udvidede sundhedstjek bliver du både undersøgt for udposning på den store hovedpulsåre, aorta og dine lungers ydeevne testet.

Undersøgelsen er således en udvidelse af vores store sundhedstjek.

Undersøgelser lungefunktion med spirometri, for udposning ved ultralydsscanning af aorta, blodprøver og kliniske undersøgelser.

Begge dele er for i god tid at have mulighed for at forebygge livsfarlige sygdomme.

Læs mere…

Pris 2.395,-

Mød vores kunder

I Flemmings familie er der flere som har fået konstateret udposning på aorta. Derfor valgte Flemming at blive tjekket.

Du kan læse Flemmings historie her:

Farfar, er du sund indeni?

 

Det var fint at blive undersøgt – behageligt og jeg fik svar på noget, jeg selv havde gået og tænkt over. Det var en god undersøgelse og jeg har fået nogle gode oplysninger. Sygeplejersken Ulla, var god til at forklare mig, hvad det hele gik ud på.

Og hun fik også pirret lidt til min dårlige samvittighed. Og det vidste jeg godt. Nu må jeg tage mig sammen med nogle af tingene.

Flemming Kjærby

Er du nysgerrig efter at vide mere om udposning på aorta? Ring 53 54 05 52

Stort sundhedstjek i København

5 minutters gang fra Fasanvej st.

CardioLab Speciallægeklinik

Thurøvej 24

2000 Frederiksberg

Der er indgang på hjørnet og vi ser frem til at tage imod dig her på klinikken.

Du kan kontakte os på:

Telefon: 53 54 05 52

Få vores gode råd til et godt og langt liv.
Guide til en sundere hverdag