Ultralydsscanning af halspulsåre
Formålet med en ultralydsscanning af halspulsåren er at vurdere, om der er nogen indsnævringer eller blokeringer i halspulsåren. Indsnævringer kan forekomme på grund af ophobning af fedtstoffer og kolesterol, der sætter sig fast på væggen i pulsåreren. Over tid kan aflejringerne rive sig løs og føres med blodet til et nyt indsnævret sted. Det giver begrænset blodgennemstrømningen og i værste fald en blodprop.
- Vi ved, at hver anden over 55 år har udviklet en hjerte-kar sygdom i en eller anden form.
- Vi ved, at hver anden over 55 år har forhøjet blodtryk.
- Vi ved, at 80% af blodpropper kan forebygges.
Der er godt grund til at tage fat i din indre sundhed.
Sonografen måler cirkulationen i blodårerne og ser efter udvidelser, ujævnheder og kolesterolaflejringer (plaque). Er der mere plaque end man kan forvente i din alder, så har du udviklet sygdommen åreforkalkning. Det er en af de hyppigste årsag til blodpropper.
Sundhedstjekket kan hjælpe med at identificere tidlige tegn på sygdomme som hjertesygdomme, diabetes, højt blodtryk. Jo hurtigere du når at opdage og bremse udviklingen, jo bedre muligheder har du for at passe på dig selv.
Et plaque kan blive for stort eller briste. Det kan medføre, at blodpladerne klumper sammen og danner en blodprop. Hvis blodproppen blokerer blodgennemstrømningen til hjertet, kan det føre til en hjerteanfald. Hvis den blokerer blodgennemstrømningen til hjernen, kan det føre til en slagtilfælde.
Derfor er det vigtigt at holde styr på vores kolesterolniveau og sikre, at vi har en sund balance mellem LDL- og HDL-kolesterol. En sund livsstil med en afbalanceret kost, regelmæssig motion og undgåelse af rygning kan hjælpe med at opretholde sunde kolesterolniveauer.
Det her helt individuelt hvor høje kolesterolniveauer vi kan tåle og hvor følsomme vi er for, at kolesterolet sætter sig som plaque. Det kan ultralydsscanningen give dig svar på.
For nogle er det nok med en sund livsstil for at få kontrol over kolesterolniveauet.
For personer, der er følsomme for deres kolesterolniveau kan ordineres medicin, kendt som statiner, der kan hjælpe med at sænke LDL-kolesterolniveauet og reducere risikoen for åreforkalkning og relaterede hjertesygdomme.
..Hvad er kolesterol?
Kolesterol er en type fedtstof, der findes naturligt i vores krop og er vigtigt for mange af vores kropsfunktioner. Det produceres primært i leveren, men findes også i visse fødevarer, især animalske produkter som kød og mejeriprodukter.
Der er to hovedtyper af kolesterol: LDL (lavdensitetslipoprotein) og HDL (højdensitetslipoprotein). LDL-kolesterol kaldes ofte for “dårligt” kolesterol, fordi det har en tendens til at ophobes i vores blodkar og danne plaque. HDL-kolesterol kaldes ofte for “godt” kolesterol, fordi det hjælper med at fjerne overskydende kolesterol fra blodbanen og transportere det tilbage til leveren for nedbrydning.
Når vi har for meget LDL-kolesterol i vores blod, kan det begynde at ophobes i væggene i vores pulsårer. Over tid kan disse ophobninger danne en hård, voksagtig substans kaldet plaque. Plaque gør blodkarrene snævrere og mindre fleksible. Det er sydommen åreforkalkning. Det kan man se på en halspulsåre-scanning.
Kvinders symptomer på en blodprop i hjertet
Kvinder får ofte mere diffuse symptomer end mænd, og de kan komme flere dage for selve blodproppen. Derfor bliver symptomerne let overset.
Kvinder kan opleve:
- ubehag, trykken i armene, mellem skulderbladende, i nakken og kæben. Det behøver ikke stråle ud i venstre arm. Smerten kan være mild eller intens.
- åndenød, selv ved let fysisk aktivitet eller i hvile.
- uforklarlig træthed eller udmattelse.
- koldsved, kvalme eller opkastning i forbindelse med en blodprop i hjertet.
- svimle eller endda besvime i forbindelse med en blodprop i hjertet.
Og ofte kender kvinden mere til mandens symptomer end sine egne.
Mænds symptomer på en blodprop i hjertet
Mænd får ofte vedvarende eller pludselig brystsmerter eller ubehag som en strammende, trykkende, brændende eller smertefuld fornemmelse i brystet. Smerten kan også stråle ud til armen, nakken, kæben, skulderen eller ryggen.
Mænd kan opleve åndenød, kvælningsfornemmelse eller føle, at de har svært ved at trække vejret.
Det kan også være, at det ikke gør særlig ondt og det man oplever er svimmelhed, kvalme, opkastning eller mavebesvær, lidt som søsyge.
Uforklarlig svedtendens eller koldsved kan forekomme under eller før et hjerteanfald.
.
Helbredsundersøgelser hos CardioLab
Ultralydsscanning af halspulsårerne kan ikke bruges som den eneste metode til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme. Det er ofte en del af en bredere vurdering, der inkluderer evaluering af andre risikofaktorer, såsom blodtryk, kolesteroltal, rygning og familiens sygehistorie.
En omfattende tilgang til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme involverer også en sund livsstil med regelmæssig motion, en afbalanceret kost og undgåelse af tobak og overdreven alkoholforbrug.
Sundhedstjek
- Livsstilssamtale
- Ultralydsskanning af halspulsårer
- Blodprøve
- Blodtryk
- Klinisk undersøgelse
- Spørgeskema
- Speciellægerapport
Pris 3.295,-
Udvidet sundhedstjek
- Livsstilssamtale
- Ultralydsscanning af halspulsårer
- Ultralydsscanning af aorta
- Blodprøve
- Blodtryk
- Klinisk undersøgelse
- Spørgeskema
- Speciellægerapport
Læs mere
– om Udvidet sundhedstjek
Pris 3.995,-
Hjerteundersøgelse
- Livsstilssamtale
- Ultralydsskanning af halspulsårer
- Ultralydsskanning af aorta
- Ultralydsskanning af hjertet
- Blodprøve
- Blodtryk
- Klinisk undersøgelse
- Spørgeskema
- Speciellægerapport
Læs mere
– om Hjerteundersøgelse
Pris 5.995,-
Opfølgende sundhedstjek
En samtale om din livsstil med henblik på optimering.
Blodprøve
Blodtryk
Klinisk undersøgelse
Spørgeskema
Speciellægerapport
Læs mere
– om Sundhedstjek
Pris 1.195,-
Second opinion
Vi udfører second opinion undersøgelser for at vurdere behov for behandling og medicinering både for hjerte, blodtryk og kolesteroltal.
Er du i tvivl om du skal behandles eller om svaret på en igangsat behandling, så kan det være relevant at få en ekstra vurdering af din situation.
Ultralydsscanning af halspulsåre i København
5 minutters gang fra Fasanvej st.
CardioLab Speciallægeklinik
Thurøvej 24
2000 Frederiksberg
Der er indgang på hjørnet og vi ser frem til at tage imod dig her på klinikken.
Du kan kontakte os på:
Telefon: 53 54 05 52