Det lede kolesterol LDL

Hvorfor siger lægen, at LDL skal reduceres med 50%?

En halvering af LDL bruges ofte af din læge som et behandlingsmål, hvis du er i risiko for hjerte-kar sygdomme.

Hvad skal mit kolesterolniveau være

Sundhedsstyrelsens anbefalede niveauer for LDL er:

Raske personer: LDL 3,0 mmol/L
Diabetiker: LDL 2,5 mmol/L
Personer med hjerte-kar sygdomme: LDL 1,8 mmol/L

Hvorfor nu det? Fordi din risiko for alvorlig sygdom falder markant. Nye europæiske retningslinjer anbefaler, at sænke niveauet for personer med en hjerte-kar sygdom yderigere ned til 1,4 mmol/L, hvilket gradvist indarbejdes i Danmark.

 

LDL-kolesterol og åreforkalkning

Har du udviklet åreforkalkning, så har du en hjerte-kar sygdom. Åreforkalkning er mest fedt, der sætter sig i årerne. Og kolesterol, det er fedt.

Det er derfor, at vi anbefaler, at du skal spise mindre fedt fra landlevende dyr. Helt konkret, kan det være minimælk og max. 10% fedt i hakket kød og pålæg. Spis en sildemad eller et stykke laks hurtigt vendt på panden.

 

Hvorfor siger lægen, at det lede kolesterol, LDL skal reduceres med 50%?

En ny svensk undersøgelse* baseret på 40.000 patienter fra SWEDEHEART har bekræftet. at risikoen for nye tilfælde af hjerte-kar sygdomme falder markant, når kolesterolet LDL sænkes.

For at nedsætte risikoen for nye tilfælde af hjerte-kar sygdomme sigtes mod hurtigst muligt at nå en halvering af LDL-niveauet og målet er at komme ned til et niveau på 1,4 mmol/L. Det er i overensstemmelse med europæiske kardiologiske anbefalinger, men dog lavere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger i skrivende stund.


*European Heart Journal, Volume 42, Issue 3, 14 January 2021, Pages 243–252

Ring 53 54 05 52 for at høre mere om forebyggelse af hjerte-kar sygdomme

Sundhed i Europa

Vi er stolte over, at CardioLab er valgt til at bidrage til et sundede Europa. CardioLab har igennem flere år samarbejdet med Erhvervshus Hovedstaden og Danish Life Science Cluster i blandt andet...

Opskrifter til en sund julefrokost

Der er masser af sund mad til jul. Sild, laks og rejer er god og hjertesund mad. Og – der kan laves de skønneste retter. Få 3 lette opskrifter her.

Mand – er du også skør… knogleskør

Knogleskørhed er også er hyppig blandt mænd. Det er en skjult folkesygdom, som rammer hver 3. danske kvinde og 7. mand i løbet af livet.

Forslag til motion – og effekten af den

Du forlænger dit liv og sænker din risiko for sygdom - hvis du bevæger dig. Det hjælper på knæ og ryg, hjerte-kar sygdomme og type 2-diabetes. Faktisk også på humøret og på depression. Din genvej...

Genveje til motion i hverdagen

Motion i hverdagen forlænger dit liv og holder dig i form til at nyde det – livet.

sundhed demens

Kredser dine tanker om demens i hjerneugen?

KREDSLØBS-DEMENS indgår i 25% af demenstilfældene. Kredsløbs-demens kan forebygges og bremses i modsætning til demens, som skyldes nedbrydning af nerverne.  Det er den næst hyppigste form for demens...

Hvad er en blodprop

En blodprop er en aflukning af et blodkar. Sker blodproppen i en pulsåre (en arterie), får man blod/iltmangel i den kropsdel, som blodåren fører ud til. Sker blodproppen i en tilbageførende åre (en...

Triglycerider

Der er kommet mere fokus på triglycerider. Triglycerider er fedtstoffer i blodet. Størstedelen stammer fra den mad, vi spiser. Er niveauet af triglycerider for højt, øges risikoen for åreforkalkning.

Hvordan sænker jeg triglyceriderne? Dyrk motion og få vægten ned. Det vigtigste er til en start at kende til hvor meget triglycerid, der er i blodet. Præcis som med kolesterol.

Viden er den bedste forebyggelse.

Den medfødte risiko for hjerte-kar sygdomme

Vidste du, at risikoen for at få hjertekarsygdomme afhænger dels af livsstil og dels af arvelige forhold? En ultralydsskanning af pulsårerne giver et billede af samspillet mellem din livsstil og din...
Få vores gode råd til et godt og langt liv.
Guide til en sundere hverdag