Hjertetjek

Fokus i vores hjertetjek er at afklare: 

– Om du tåler dit kolesterolniveau og blodtryk

– Om du danner åreforkalkning, den hyppigste årsag til blodpropper  

– Om du tåler din livsstil, eller om skal vi hjælpe dig med at optimere?

Der er gode grunde til at tage fat i din indre sundhed. Vi ved, at hver anden over 55 år har udviklet en hjerte-kar sygdom i en eller anden form. Vi ved, at hver anden over 55 år har forhøjet blodtryk. Vi ved, at 80% af blodpropper kan forebygges.

Hjertetjekket hjælper med at identificere tidlige tegn på sygdomme som hjertesygdomme, diabetes, højt blodtryk. Jo hurtigere du når at opdage og bremse udviklingen, jo bedre muligheder har du for at passe på dig selv.

Vi tager altid udgangspunkt i det enkelte menneske og derfor rådgiver vi dig ud fra netop din livssituation. Vi prioriterer dialog og vores samtale tager udgangspunkt i et spørgeskema for at rådgive dig bedst muligt ud fra din sundhedsstatus og dine ønsker.

 

Ultralydsscanning af halspulsåren: Illustration af ophobning af LDL-kolesterol i arterien.

Sådan foregår undersøgelsen

Sonografen måler cirkulationen i blodårerne og ser efter udvidelser, ujævnheder og kolesterolaflejringer (plaque). Er der mere forsnævring end man kan forvente i din alder, så har du udviklet sygdommen åreforkalkning. Det er en af de hyppigste årsager til blodpropper.

Med ultralydsscanning af halspulsåren vurderer vi, om der er nogen indsnævringer eller blokeringer i åren. Indsnævringer kan forekomme på grund af ophobning af fedtstoffer og kolesterol, der sætter sig fast på væggen i pulsåren. Over tid kan aflejringerne rive sig løs og føres med blodet til et nyt indsnævret sted. Det giver  begrænset blodgennemstrømning  og i værste fald en blodprop.

Blodprøver giver os med det samme svar på dine kolesteroltal og dit langtidsblodsukker, som viser din risiko for diabetes.

 

Video: Sådan foregår undersøgelsen

Hvad er kolesterol?

Kolesterol er en type fedtstof, der findes naturligt i kroppen og er vigtigt for mange af vores kropsfunktioner. Det produceres primært i leveren, men findes også i visse fødevarer, især animalske produkter som kød og mejeriprodukter.

Der er to hovedtyper af kolesterol: LDL (lavdensitetslipoprotein) og HDL (højdensitetslipoprotein). LDL-kolesterol kaldes ofte for “dårligt” kolesterol, fordi det har en tendens til at ophobes i vores blodkar og danne plaque. HDL-kolesterol kaldes ofte for “godt” kolesterol, fordi det hjælper med at fjerne overskydende kolesterol fra blodbanen og transportere det tilbage til leveren for nedbrydning.

Ultralydsscanning af halspulsåren: Illustration af ophobning af LDL-kolesterol i arterien.

 

Når man har for meget LDL-kolesterol i blodet, kan det begynde at ophobes i væggene i vores pulsårer. Over tid kan disse ophobninger danne en hård, voksagtig substans kaldet plaque. Plaque gør blodkarrene snævrere og mindre fleksible. Det er sygdommen åreforkalkning. Det kan man se på en halspulsåre-scanning som indgår i hjertetjekket.

Et plaque kan blive for stort eller briste. Det kan medføre, at blodpladerne klumper sammen og danner en blodprop. Hvis blodproppen blokerer blodgennemstrømningen til hjertet, kan det føre til et hjerteanfald. Hvis den blokerer blodgennemstrømningen til hjernen, kan det føre til et slagtilfælde.

Derfor er det vigtigt at holde styr på kolesterolniveauet og sikre en sund balance mellem LDL- og HDL-kolesterol. En sund livsstil med en afbalanceret kost, regelmæssig motion og undgåelse af rygning kan hjælpe med at opretholde sunde kolesterolniveauer. Det rådgiver vi om ved hjertetjekket.

Det er helt individuelt hvor høje kolesterolniveauer, vi kan tåle og hvor følsomme vi er for, om kolesterolet sætter sig som plaque. Det kan ultralydsscanningen give dig svar på.

For nogle er det nok med en sund livsstil for at få kontrol over kolesterolniveauet.

For personer, der er følsomme for deres kolesterolniveau kan ordineres medicin, kendt som statiner, der kan hjælpe med at sænke LDL-kolesterolniveauet og reducere risikoen for åreforkalkning og relaterede hjertesygdomme.

 

Hjertetjek viser dig din indre sundhed

Ved hjertetjekket vil ultralydscanningen viser dig direkte, om kolesterolet klistrer fast inde i dine årer. Det er samme teknik, som man anvender til at ultralydscanne gravide kvinder. Det sker uden på huden og er helt ufarligt.

Undersøgelsen forudsiger din risiko for blodpropper med samme sikkerhed som ved en CT røntgen scanning og undersøgelserne klassificeres ligeværdigt i henhold til de Europæiske kardiologiske Retningslinier.

Ultralydsscanning af halspulsårerne kan ikke bruges som den eneste metode til forebyggelse af hjerte-kar sygdomme. Det er ofte en del af en bredere vurdering, der inkluderer evaluering af andre risikofaktorer, såsom blodtryk, kolesteroltal, rygning og familiens sygehistorie.

En omfattende tilgang til forebyggelse af hjerte-kar sygdomme involverer også en sund livsstil med regelmæssig motion, en afbalanceret kost og undgåelse af tobak og overdreven alkoholforbrug.

Ultralydsscanning af halspulsåren: Illustration af fire faser af ophobning af kolesterol i arterien.

Kvinders symptomer ved blodprop i hjertet

Kvinder får ofte mere diffuse symptomer end mænd, og de kan komme flere dage før selve blodproppen. Derfor bliver symptomerne let overset.

Kvinder kan opleve:

  • ubehag, trykken i armene, mellem skulderbladende, i nakken og kæben. Det behøver ikke stråle ud i venstre arm. Smerten kan være mild eller intens.
  • åndenød, selv ved let fysisk aktivitet eller i hvile.
  • uforklarlig træthed eller udmattelse.
  • koldsved, kvalme eller opkastning i forbindelse med en blodprop i hjertet.
  •  at blive svimle eller endda besvime i forbindelse med en blodprop i hjertet.

Og ofte kender kvinden mere til mandens symptomer end sine egne.

Mænds symptomer ved blodprop i hjertet

Mænd får ofte vedvarende eller pludselige brystsmerter eller ubehag som en strammende, trykkende, brændende eller smertefuld fornemmelse i brystet. Smerten kan også stråle ud til armen, nakken, kæben, skulderen eller ryggen.

Mænd kan opleve åndenød, kvælningsfornemmelse eller føle, at de har svært ved at trække vejret.

Det kan også være, at det ikke gør særlig ondt og det man oplever er svimmelhed, kvalme, opkastning eller mavebesvær, lidt som søsyge.

Uforklarlig svedtendens eller koldsved kan forekomme under eller før et hjerteanfald.

 

.

Sundhedstjek hos Cardiolab

Second opinion ved hjertetjek

Vi udfører second opinion undersøgelser for at vurdere behov for behandling og medicinering både for hjerte, blodtryk og kolesteroltal.

Er du i tvivl om du skal behandles eller om svaret på en igangsat behandling, så kan det være relevant at få en ekstra vurdering af din situation.

Hvad koster CardioLabs hjerteundersøgelser?

Hjertetjek

Vi ultralydsscanner indersiden af dine halspulsårer. Der ser vi, om kolesterolet i dit blod sætter sig fast i dine årer. Hvis det er tilfældet, så rådgiver vi dig selvfølgelig i hvordan du kan forebygge bedre for at undgå blodprop eller hjerte-kar sygdomme.

Læs mere…

Pris 3.295,-

Stort hjertetjek

Vi undersøger dig for åreforkalkning og udposning på den store hovedpulsårer. Vi ved fra forskning fra Odense og Viborg hospital at denne screening er med til at redde livet på 1 person ud af 169 personer.

Læs mere…

Pris 3.995,-

Udvidet hjerteundersøgelse

Den udvidede hjerteundersøgelse er relevant, hvis du er urolig for hjertefejl eller hvis du har mistanke om, at dit hjerte ikke fungerer godt nok. Du kan bruge undersøgelsen som en “second opinion” eller til en dybere forståelse af din tilstand.

Læs mere…

Pris 5.995,-

Hjertetjek i København

5 minutters gang fra Fasanvej st.

CardioLab Speciallægeklinik

Thurøvej 24

2000 Frederiksberg

Der er indgang på hjørnet og vi ser frem til at tage imod dig her på klinikken.

Du kan kontakte os på:

Telefon: 53 54 05 52

Få vores gode råd til et godt og langt liv.
Guide til en sundere hverdag