Guide: Lev bedre – længere
Skal den sunde linje holde i det lange løb, er det vigtigt at være motiveret – ja, uden motivation går det faktisk sjældent. Det skal være både sjovt og givende at leve sundt.
Vi håber, at denne guide til en sundere hverdag vil hjælpe dig på vej til et sundt liv og et positivt syn på fremtiden … så lever du nemlig ikke kun bedre, men også længere.
Få guiden ved at udfylde formularen herunder. Så får du en masse gode råd til, hvordan du kan holde dig sund i hverdagen.
Indhold i guiden
Nedenfor er en kort beskrivelse af de forskellige områder i guiden. For hvert område får du konkrete anbefalinger til, hvad du selv kan gøre for at leve bedre.
En sund vægt
En sund vægt er den vægt, der giver dig mindst mulig risiko for sygdom. Både undervægt og overvægt er forbundet med øget risiko.
Overvægt kan give en større risiko for bl. a. hjerte-kar sygdomme, diabetes og nogle typer kræft. Det kan også øge din sårbarhed over for psykiske sygdomme, som fx depression.
Blodtryk
Dit hjerte pumper blod ud i dine pulsårer. Blodtrykket er trykket inden i dine pulsårer. Det er et mål for, hvor hårdt dit hjerte arbejder. Jo højere blodtryk du har, desto mere skal dit hjerte arbejde.
Når dit hjerte trækker sig sammen og pumper blodet ud i din krop, er trykket i pulsårerne højest. Det kaldes det systoliske blodtryk. Når dit hjerte efterfølgende slapper af, udvider det sig og suger blod ind. Det kaldes det diastoliske blodtryk, og er det laveste af de to værdier, som udgør dit blodtryk.
Kolesterol
Dit kolesteroltal angiver, hvor meget kolesterol, du har i blodet. Kolesterol findes især i LDL- og HDL-partikler. Kolesterol fra LDL kaldes det lede kolesterol og er årsag til fedtaflejringer og forkalkning i blodkar- rene. HDL-kolesterol kaldes det herlige kolesterol og fjerner LDL- kolesterol fra blodet.
Triglycerider
Triglycerider er en anden slags fedtstoffer i blodet. Størstedelen stammer fra den mad, vi spiser. Triglycerider er den mest almindelige form for fedt i fødevarer og din krop. Du bruger dem som energi. Når du spiser flere kalorier, end du har brug for, gemmer din krop ekstra triglycerider i fedtcellerne specielt som mavefedt til senere.
Diabetes
Hvis du har type 2-diabetes eller prædiabetes (forstadier til type 2 diabetes), har du et øget sukkerindhold i blodet, og din bugspytkirtel er overbelastet.
Kost mod diabetes
Du bør fordele din mad over små, hyppige og regelmæssige måltider. Det giver de mindste udsving i dit blodsukker – og er du overvægtig, bør du tilrettelægge din kost, sådan at du opnår et vægttab.
Kost mod åreforkalkning
Uanset om du har åreforkalkning og tager medicin, har forstadier til åreforkalkning eller ønsker at forebygge åreforkalkning, er kosten en vigtig faktor.
Kost mod forhøjet blodtryk
Du kan gøre meget for at sænke dit blodtryk ved at følge nogle ret enkle kostråd. Dit blodtryks største fjender er salt og overvægt.
Motion
Motion er sundt for alle, lad det være sagt. Men især, når det gælder forebyggelse af hjerte-kar sygdomme og diabetes, er motion en væsentlig faktor. Anbefalingerne til, hvor meget og hvordan du skal træne, er relativt enkle og nemme at følge.